Tags Post

Recent Articles

Vse o Alfalfi (lucerna)

list In: Male živali

Velikokrat nas vprašate, kdaj je alfalfa primerna za vašega hišnega ljubljenca in v kakšnih količinah, zato je članek posvečen Alfalfi.

Velikokrat nas vprašate, kdaj je alfalfa primerna za vašega hišnega ljubljenca in v kakšnih količinah. 

Na tržišču je veliko vrst sena in posledično je veliko vprašanj v čem se alfalfa razlikuje od ostalih sen, kot je na primer Western Timothy? Ali lahko namesto travnatega sena ponudim alfalfo in obratno? Koliko alfalfe lahko vsak dan ponudim svojemu ljubljenčku?

Kaj je alfalfa?
Alfalfa je trajnica in jo poznamo že tisočletja iz antične Grčije in Rima. Za razliko od zahodnega Western Timothy, Orchard in drugih sort sen, alfalfa spada pod stročnice. 

Kakšne so razlike med alfalfo in travnim semenom?
Alfalfa in priljubljena sorta travniškega sena imata veliko podobnosti, vključno z:
- Alfalfa in trava se goji in suši na enak način.
- Obe sta v suhem stanju videti podobo.
- Obe zagotavljata veliko vlaknin.

Kljub temu, da sta si zelo podobna pa je kar nekaj opaznih razlik med alfalfo in travniškim senom, kot je Western Timothy. Pomembno je, da jih lastniki hišnih ljubljenčkov razumejo, ko se odločijo za nakup sena za svojega zajčka ali morskega prašička.

Seno alfalfe in trave na prvi pogled: 

Alfalfa Travnato seno
Sladek vonj in mehak, listnata tekstura Raznolikost vonjev in tekstur  
Visoka vsebnost vlaknin  Visoka vsebnost vlaknin 
Večja vsebnost beljakovin in kalcija  Nizka vsebnost beljakovin in kalcija
Idealno za mlade, doječe in breje hišne ljubljenčke  Primerno za odrasle živali

Vizualne razlike med alfalfa in travami sena
Na hitro sta alfalfa in trave podobne. Med natančnim pregledom je nekaj opaznih vizualnih razlik. Za razliko od dolgih, ozkih listov je pri senu alfalfe so listi v obliki detelje. Cvetovi rastline alfalfa so običajno vijolične, bele in rumene barve.

Prehranske razlike med alfalfo in travnim senom
Alfalfa vsebuje več beljakovin in kalcija kot travnato seno. Posledično je tudi alfalfa bolj hranljiva in primerna za ljubljenčka s povečanimi potrebami po hranilih in energiji, kot so mladiči, breja samica in doječ hišni ljubljenček. Alfalfa je lahko dragocen dodatek k prehrani starejših hišnih ljubljenčkov, ki se iz istih razlogov trudijo ohraniti težo.   

Vloga alfalfe v hrani vašega ljubljenčka
Zdaj, ko ste seznanjeni s prehranskimi razlikami med alfalfo in travnim senom, se morda sprašujete, kako je to povezano s sestavo sestavin obogatene hrane vašega kunca ali morskega prašička. Prehrana za mlade zajce in mlade morske prašičke Oxbow hrana vsebuje alfalfo, medtem ko prehrana za odrasle zajce in odrasle morske prašičke temelji na travnem senu in ne vsebuje alfalfe. Dodatni kalcij, beljakovine in energija, ki jih zagotavlja alfalfa, so koristni za dnevne prehranske potrebe mladih, rastočih, brejih/doječih živali in nekaterih starejših hišnih ljubljenčkov.   

Koliko alfalfe naj vsak dan poje moj ljubljenček?
Vsak hišni ljubljenček je drugačen, toda tukaj je nekaj splošnih smernic o tem, koliko alfalfe ponuditi svojemu ljubljenčku:

Odraščajoče, breje ali doječe hišne ljubljenčke 
Če vaša ljubljena spada v eno od teh kategorij, lahko vsak dan ponudite neomejeno količino alfalfe. Vendar ne pozabite ponuditi tudi travnato seno Western Timothy. Uživanje različnih okusov in tekstur bo pomagalo preprečiti, da bi vaš ljubljenček postal izbirčen.   

Ali lahko moj odrasel hišni ljubljenček je alfalfo?
Odrasel ljubljenček, ne sme več imeti neomejenega dostopa do alfalfe. Bodite prepričani, da ponudite manjšo količino. 

Nasvet: na seno posipajte le ščepec alfalfe in ne pozabite, da mora biti seno za travo vedno na voljo.     

Kaj se zgodi, če moj odrasel hišni ljubljenček poje preveč alfalfa?
Pomembno si je zapomniti, da so vsi hišni ljubljenčki edinstveni in na zdravje hišnih ljubljenčkov vpliva veliko dejavnikov.
Ti dejavniki so:  
- starost  
- Stopnja aktivnosti
- Genetika  
- Splošna prehrana 

Če upoštevamo te dejavnike, ko odraslim hišnim ljubljenčkom dovoljeno jesti velike ali neomejene količine alfalfe, tvegajo, da bodo naleteli na številne negativne zdravstvene težave. 

Mislim, da sem hranil preveč alfalfa! Je prepozno za spremembe?
Če se vam zgodi, da ste svojega ljubljenčka nahranili z preveč alfalfe, ne obupajte! Nikoli ni prepozno, da pomagamo našim malim hišnim ljubljenčkom razviti zdrave prehranjevalne navade, ki ustrezajo njihovim starostnim potrebam. Začnete s postopnim zmanjšanjem alfalfe. To bo olajšalo prehod na drugo seno. 

Alfalfa je bogata in hranljiva. S svojo mehko, listnato teksturo, s sladkim okusom je alfalfa kot nalašč za kunce, morske prašičke in činčile v ključnih, prehransko zahtevnih življenjskih obdobjih. 

Za zrele hišne ljubljenčke je alfalfa idealna poslastica, ki bo zagotovo poskrbela, ki jo bodo vaši ljubljenčki veseli!

Nedelja Ponedeljek Torek Sreda Četrtek Petek Sobota Januar Februar Marec April Maj Junij Julij Avgust September Oktober November December