Pasji dnevi so tu in zadnji teden nas je kar pošteno pregrelo. Tudi našim kosmatincem je tudi prevroče, vas vabimo k branju, kako jim olajšati »pasjo vročino« v poletnih dneh.

" />

Tags Post

Recent Articles

5 nasvetov za pasje vroče poletje

list In: Psi in mačke

Pasji dnevi so tu in zadnji teden nas je kar pošteno pregrelo. Tudi našim kosmatincem je tudi prevroče, vas vabimo k branju, kako jim olajšati »pasjo vročino« v poletnih dneh.

Pasji dnevi so tu in zadnji teden nas je kar pošteno pregrelo. Tudi našim kosmatincem je tudi prevroče, vas vabimo k branju, kako jim olajšati »pasjo vročino« v poletnih dneh.

1. Ostareli, bolni, bolj občutljivi, mladi kužki so poleti veliko bolj občutljivi

Pri višjih temperaturah se psi in mačke hladijo s pospešenim dihanjem ter se na tak način ohlajajo. Potrebna je posebna pozornost pri živalih, ki imajo oviran pretok skozi zgornja dihala. Mačke in psi, ki imajo kratek gobček navadno imajo težave z dihanje že v čisto naravnih vremenskih pogojih. Mednje spadajo predvsem brahicefalične pasme psov kot so mopsi, buldogi in boston terierji, perzijske mačke, itd. Posebno pozornost moramo posvetiti živalim s prekomerno težo, starejšim živalim, tistim z boleznimi srca ali dihali ter drugimi kroničnimi obolenji. Ne smemo pozabiti, tudi gosta dlaka, ki je za zimski čas odličen izolator, v vročem vremenu, je pa kvečjemu ovira za kosmatince, kot korist.

2. Aktivnosti na prostem s kužkom naj potekajo v najhladnejšem delu dneva

Navadno živali same najdejo primeren hladen kotiček za vroče poletne dni. Opazili ste, da vaš ljubljenček najraje spi zleknjen na hladnih ploščicah. Na sprehode se podamo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko ozračje ni več segreto oz. se ni segrelo in tla se ohlajena/hladna.

"Z roko vedno preverimo ali so temperature tal še primerne za občutljive pasje blazinice, še preden se odpravimo na sprehod po asfaltu."

Svežo pitno vodo moramo vedno imeti seboj (za naše kosmatince, kot tudi zase). Vodo ponudimo večkrat. V ta namen lahko s seboj nesemo tudi priročno potovalno posodo. Izbirajmo senčne poti in tudi med mirovanjem zagotovimo našemu kosmatincu senco.

3. Bolje je da ostane na hladnem doma, kot da čaka v avtu

Včasih je bolje da naš kužek ostane doma, čeprav smo navajeni, da gre vedno kuža z nami. Kužka ali katere koli živali nikoli ne puščamo v parkiranem avtomobilu, ne glede na to da bomo »takoj nazaj« ali pa da »še sploh ni vroče« in smo »malo pustili priprta okna«. Temperature v avtomobilu se dvignejo izjemno hitro in so za našega kosmatinca v kratkem času usodne! Bolje je da počaka v varnem in hladnem zavetju doma.

- Kadar je zunaj 24°C se namreč v avtu temperatura po pol ure dvigne že na 43°C.
- Kadar pa je zunaj 32°C, pa je v avtu 43°C že po pičlih 10 minutah – po pol ure pa temperatura naraste že preko 50°C!

Pes v avtuKo je prevroče, kuža naj ostane doma.

4. Ponudimo dodatno osvežitev

Svojemu kužku omogočite osvežujoče vodne aktivnosti. Če živite v bližini kakšnega potoka ali jezera, lahko najdete varno mesto za kopanje vašega kosmatinca. Če imate možnost, pa mu lahko zabavo pripravite kar doma. Plitki trpežni (ne napihljivi!) otroški bazenčki s svežo vodo so pogosto izjemno popularni v tem času. Nekateri psi uživajo med prho iz vrtne cevi ali tuša. Posebej popularna pa je tudi osvežitev v obliki priboljškov. Svojemu kosmatincu lahko pripravite zmrznjene priboljške (nekaj idej smo za vas zbrali tukaj). Zamrznete lahko tudi koščke banane, koščke lubenice ali rezine nektarin in (če je vaš kuža ljubitelj sadja) bo osvežitve zagotovo vesel. Za vas smo pripravili nekaj idej in receptov, ki jih najdete tukaj.

 Tudi nekatere igrače lahko uporabljate v tak namen. Nekatere igrače lahko na primer napolnite s kakšnim polnilom (neslana voda, juha, jogurt, meso,…) in jo v celoti zmrznete. Vaš kuža se bo zagotovo izjemno zabaval med lizanjem zamrznjene igrače. Obenem pa se bo tudi ohladil.

Pasja zabava s prhoPasja zabava s prho

5. Poleti se jim spremeni apetit

V poletnem času, ko je vročina res visoka, lahko opazite tudi pri naših ljubljenčkih zmanjšanje ali spremembo apetita. Poskrbimo da bodo v telo vnesli dovolj tekočine in da bodo imeli hrano na voljo v najbolj hladnem času dneva. V vročini se hrana hitreje pokvari, zato je ne puščamo na voljo cel dan. Verjetno ste opazili, da vaš kosmatinec je le zgodaj zjutraj ali zvečer, ko temperature padejo. Če imate kosmatinca, ki raje je zvečer je za njega bolj primerna »mokra hrana« ali konzervirana hrana.

Seveda morajo imeti vse živali vedno na voljo svežo pitno vodo. Uslugo lahko naredimo tudi prostoživečim živalim v urbanem okolju – tako da jim ponudimo posodo s svežo vodo.

Nedelja Ponedeljek Torek Sreda Četrtek Petek Sobota Januar Februar Marec April Maj Junij Julij Avgust September Oktober November December