Tags Post

Recent Articles

Kako spodbuditi iskanje hrane na zdrav način

list In: Male živali

Iskanje hrane je postalo vedno bolj priljubljen koncept. Če je iskanje hrane podprto na zdrav in smiseln način, je iskanje hrane koristna in instinktivna dejavnost za male živali, vključno z kunci, morskimi prašički, činčilami, podganami in drugimi.

Iskanje hrane je postalo vedno bolj priljubljen koncept. Če je iskanje hrane podprto na zdrav in smiseln način, je iskanje hrane koristna in instinktivna dejavnost za male živali, vključno z kunci, morskimi prašički, činčilami, podganami in drugimi.

Ker postaja »iskanje hrane« priljubljen tržni izraz. Je postalo jasno, da niso vsi izdelki za iskanje hrane enaki. Poleg tega so raziskave pokazale, da lahko nekateri od teh izdelkov negativno vplivajo na zdravje malih živali.

Dobra novica je, da lahko uspešno podprete nagon vaših hišnih ljubljenčkov po iskanju hrane na različne zdrave, interaktivne načine, ki nudijo dodatno prednost, saj pomagajo pri vzpostavljanju vezi z vašimi ljubljenčki. Da bi vam pomagali pri pripravi na uspešno izkušnjo iskanja hrane z vašimi najdražjimi, si poglejmo podrobneje naslednja pomembna vprašanja:

- Kaj je iskanje hrane? Zakaj divje živali iščejo hrano?
- Je iskanje hrane pomembno za udomačene ljubljenčke?
- Kaj so krmne mešanice? Ali res spodbujajo zdravo iskanje hrane?
- Kateri je najboljši način za spodbujanje iskanja hrane za male ljubljenčke?
- Kaj je iskanje hrane? Zakaj divje živali iščejo hrano?

Kunci, morski prašički, činčile in druge vrste vsak dan raziskujejo svojo divjo okolico in iščejo hrano v obliki trav, detelje, divjega cvetja in celo manj hranljivih možnosti, kot so vejice in lubje, kadar je to potrebno. Ta instinktivna aktivnost je neposredno povezana s sposobnostjo živali, da preživi v naravi. V avtohtonih okoljih, ki so lahko zelo redko poraščena, živali nimajo druge izbire, kot da hrano iščejo daleč naokoli.

Je iskanje hrane pomembno za udomačene ljubljenčke?

Medtem ko se njihovi divji bratranci vsakodnevno ukvarjajo z iskanjem hrane kot sredstvom za preživetje, ima večina naših razvajenih hišnih ljubljenčkov veliko srečo, da jim vsakodnevno hrano dostavimo na krožniku. Hrana za naše hišne ljubljenčke je predvidljiva in zagotovljena, pogosto brez potrebe po iskanju hrane. Brez iskanja hrane kot nuje, nagon po lovu za preživetjem zbledi in v tem procesu večina hišnih ljubljenčkov zamudi bistvene koristi, povezane s to nagonsko dejavnostjo. Te koristi vključujejo vsakodnevno telesno in duševno obogatitev, dva pomembna dejavnika, ki prispevata k splošnemu zdravju in dobremu počutju hišnih ljubljenčkov.

Dobra novica je, da nagoni po iskanju hrane nikoli popolnoma ne izginejo, tudi če jih nikoli niso pravilno vzgajali. Za hišne ljubljenčke je to enako, kot da bi se spomnili, kako voziti kolo, na katerem še nikoli niso bili. Z ustreznim okoljem in ustrezno podporo se bodo majhni hišni ljubljenčki nagonsko vključili v koristno iskanje hrane.  

Kaj so krmne mešanice? Ali res spodbujajo iskanje hrane na zdrav način?

V zadnjih letih je trg pozdravil številna živila za male živali, ki se tržijo kot "mešanice krme" ali "mešanice krme". Posebne sestavine v teh izdelkih se razlikujejo, vsem pa je skupno, da vsebujejo različne sestavine in se tržijo s trditvijo, da spodbujajo naravno naklonjenost majhnim hišnim ljubljenčkom. Toda ali ti izdelki izpolnjujejo te trditve?

Selektivno hranjenje: kjer mešanice zgrešijo cilj

Zaradi večine istih razlogov, zaradi katerih male živali nagonsko iščejo hrano v svojem naravnem okolju, so vrste plena, kot so kunci, morski prašički, činčile in druge, naravnane tako, da najprej zaužijejo najbolj kalorično gosto hrano, ki je na voljo. To vedenje je neposredno povezano z nagonom za preživetje. Če male živali porabijo čim več energije (kar se da hitro), je večja verjetnost, da bodo zadovoljile svoje dnevne potrebe po kalorijah, medtem ko bodo preživele neposredno grožnjo plenilcev.

Hitro naprej v življenje v povprečno udobnem dvonadstropju ali stanovanju. Kojotov ali ujed ni videti (upamo!), toda nagon po selektivnem prehranjevanju je še vedno prisoten v naših ljubljenih hišnih ljubljenčkih, ki bivajo na kavču. Torej, kaj to pomeni? To pomeni, da bo večina malih hišnih ljubljenčkov, če jim ponudimo mešano prehrano, najprej selektivno pojedla najbolj kalorično (in na žalost najmanj hranljive) sestavine. To vključuje sestavine, kot so suho sadje, oreščki, semena, zrna in ekstrudirani koščki.

Prehranski vpliv selektivnega hranjenja

Ne samo, da krmne mešanice ne uspejo spodbuditi smiselnega vedenja pri iskanju hrane, ampak so številne priljubljene možnosti tudi prehransko neuravnotežene na ravni formule – previsoko vsebnost škroba in premalo vlaknin, da bi podpirale edinstven prebavni trakt malih sesalcev.

Ko hišni ljubljenčki selektivno jedo najmanj hranljive sestavine iz teh živil, za seboj pustijo večino peletov, bogatih z vlakninami, vitamini in minerali. To poslabša prehranska neravnovesja, kar vodi do morebitnega pomanjkanja mikrohranil v procesu. Da bi bile stvari še hujše, se je pokazalo, da krmne mešanice povzročijo, da živali zaužijejo manj sena in popijejo manj vode, kar poveča možnosti za težave s prebavo, zobmi in mehurjem.

Kateri je najboljši način za spodbujanje nagonskega iskanja hrane pri majhnih hišnih ljubljenčkih?

Glavni cilj pri iskanju hrane je spodbuditi hišne ljubljenčke, da se gibljejo v iskanju sestavin svoje vsakodnevne prehrane. S tem v mislih obstaja veliko odličnih načinov, kako na zdrav način spodbuditi nagonsko iskanje hrane vašega ljubljenčka. Poleg neposrednih koristi hišnim ljubljenčkom številne od teh dejavnosti ponujajo bonus, saj pomagajo zgraditi vedno pomembno vez med nami in našimi hišnimi ljubljenčki. Ste pripravljeni spodbujati iskanje hrane?

Začnite preprosto s senom

Seno sveže trave mora biti vedno na voljo v neomejenih količinah, idealno na več lokacijah v habitatu in okoli njega. Mnogi hišni ljubljenčki bodo nagonsko iskali hrano v svojem senu. Ovseno seno, ki jih mali hišni ljubljenčki radi iščejo. Poleg iskanja hrane v procesu uživanja dnevnega sena bodo številni hišni ljubljenčki izkoristili priložnost, da se zakopljejo v notranjost.

Ponudite različne vrste sena za vsakodnevno spodbujanje iskanja hrane

Poleg osnov dnevne ponudbe sena lahko vsakomur najljubšo hrano z veliko vlakninami uporabite na druge zabavne in bogate načine za spodbujanje iskanja hrane. Preprosta ponudba različnih vrst sena je odličen način za spodbujanje nagonskega iskanja hrane pri majhnih hišnih ljubljenčkih. Interakcija z različnimi okusi in teksturami je odličen način, da vključite čute hišnega ljubljenčka, hkrati pa jih spodbujate k fizični interakciji s svojim senom vsak dan.

Krmo s hrano na pravi način

Cilj pri spodbujanju smiselnega iskanja hrane, še vedno obstaja nekaj odličnih priložnosti za uporabo prehransko primerne obogatene hrane za navdihovanje tega instinktivnega vedenja. Nekaj ​​preprostih in učinkovitih načinov za spodbujanje malih živali, da si iščejo hrano, vključuje:

  • Razpršeno hranjenje je učinkovit in bogat način za spodbujanje hišnih ljubljenčkov, da fizično in psihično delajo za hrano. Ta dejavnost je tako preprosta kot razporeditev vsakodnevne hrane hišnega ljubljenčka po večji površini, da jih prisili, da porabijo več časa in energije, da jo najdejo in zaužijejo. Razpršeno hranjenje je lahko še posebej koristno za hišne ljubljenčke, ki so nagnjeni k prehitremu prehranjevanju.
  • Skrijte hranljivo hrano na privlačnih lokacijah v celotnem habitatu. Hrana za hišne ljubljenčke ne potrebuje sladkega suhega sadja ali skrivnostnih koščkov, da bi bila vabljiva. Majhne živali bodo svojo hrano lovile nagonsko, pri tem pa bodo doživele dragoceno duševno in fizično obogatitev. Večina hišnih ljubljenčkov uživa v uporabi svojega zelo zaznavnega voha, da poišče in zaužije svoje enotne kroglice na skritih lokacijah, na primer v kupu sena ali na zadnji strani skrivališča.
  •    

Uporabite dodatke za obogatitev za spodbujanje iskanja hrane  

Kot smo razpravljali, je iskanje hrane neposredno povezano s preživetjem živali, ki živijo v divjini. V domačem okolju pa lahko iskanje hrane štejemo za neposredno obliko obogatitve. Dobra novica za lastnike hišnih ljubljenčkov in njihove kosmate prijatelje je, da obstaja vse več zabavnih in vznemirljivih dodatkov, ki so posebej zasnovani za spodbujanje iskanja hrane in naredijo dejavnost prijetno za hišne ljubljenčke in njihove lastnike. 

Sklede za krmo: pomoč hišnim ljubljenčkom pri upočasnitvi med obrokom 

​Za lastnike hišnih ljubljenčkov, ki jim je všeč zamisel o razpršenem hranjenju, vendar jih skrbi, da bi se hrana njihovih ljubljenčkov umazala ali izgubila, so sklede za krmo odlična možnost. Te sklede so izdelane posebej z varnimi, zaobljenimi izboklinami, ki upočasnjujejo proces hranjenja.

  •  Dodajanje gibanja vsakemu obroku

Pripomočki za hišne ljubljenčke, kot sta Oxbow Enriched Life Wobble Teaser in Rolly Teaser, so odlični za dodajanje fizične aktivnosti in duševne stimulacije k prehranjevanju. Hrana se razdeljuje postopoma, ko hišni ljubljenčki kotalijo ali potiskajo te predmete, zaradi česar postanejo plakati za moto "deluje za hrano". Nastavljive odprtine omogočajo nadzor pretoka hrane.

  •  Podloge za skrivalnice: iskanje hrane z visoko vsebnostjo vlaken na ravni tal

Lastniki psov so verjetno seznanjeni z obogatitvijo prednosti preprog za njuhanje, ki so pogosto narejene iz flisa in zasnovane tako, da spodbujajo hišne ljubljenčke k iskanju hrane ali priboljškov. Oxbowove podloge Enriched Life Hide & Seek Mats so zasnovane z istim ciljem v mislih, z dodano prednostjo, primerno vrsti, da so izdelane iz 100 % Timothy sena. Za rastlinojede živali, ki ljubijo vlaknine, kot so zajci in morski prašički, je to zmaga/zmaga. Ko hišni ljubljenčki iščejo hrano ali priboljške, bodo uživali in imeli koristi od grižljanja podlog.

  •  Uganke, igre in drugo

Obstaja veliko različnih dodatnih dodatkov, ki jih lahko uporabljate vsak dan za podporo koristnim nagonom po iskanju hrane pri kuncih, morskih prašičkih in drugih majhnih hišnih ljubljenčkih. Pripomočke s pokrovi ali predale lahko napolnite z nagradami v obliki hrane in so odlični za psihično spodbujanje hišnih ljubljenčkov. Podobno so kože, primerne za vrsto (kot je Oxbowov Timothy Club Bungalow), odlična možnost za skrivanje hrane in priboljškov znotraj velikodušnega kupa sena in zagotavljajo dodatno prednost zagotavljanja varnega prostora za vključitev naravnega nagona skrivanja med iskanjem hrane. 

Vir

Nedelja Ponedeljek Torek Sreda Četrtek Petek Sobota Januar Februar Marec April Maj Junij Julij Avgust September Oktober November December